Hidrojen Oksit Tanımı
27 Haziran 2024

Hidrojen Oksit Tanımı

Hidrojen Oksit

Hidrojen oksit, kimya alanında yaygın olarak bilinen ve kullanılan bir terimdir. Kimyada hidrojen oksit terimi, genellikle suya (H2O) işaret eder.


  • Hidro: Su veya hidrojene işaret eden bir önektir. Hidrojen oksit teriminde, hidrojen atomlarını ifade eder.
  • Oksi: Oksijen köprüsü (-O-) ile gösterilen bir önek, ara ek veya son ektir. Hidrojen oksit teriminde, oksijen atomunu ifade eder.

Hidrojenin Özellikleri

Hidrojen, atom numarası 1 olan, renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Havada çok az miktarda serbest olarak bulunur ve çoğunlukla bileşikler halinde mevcuttur. En önemli ve yaygın bileşiği sudur (H2O). Suyun ağırlık bakımından %11'i hidrojendir.

Hidrojen, 16. yüzyılda Paracelsus tarafından keşfedilmiş, 1766'da Henry Cavendish tarafından detaylı olarak incelenmiştir. Cavendish, hidrojenin yanıcı bir gaz olduğunu ve yakıldığında su oluşturduğunu bulmuştur. 1898'de James Dewar, sıvı ve katı halde hidrojen elde etmeyi başarmıştır.

Hidrojenin geniş bir kullanım alanı vardır. Amonyak üretiminde, kömürden benzin elde edilmesinde, organik bileşiklerin sentezinde, sıvı yağların katı yağ ve margarine dönüştürülmesinde, oksijenle birlikte kaynak işlerinde kullanılır. Geçmişte balonlar ve zeplinler hidrojenle şişirilirdi. Ayrıca hidrojen bombası yapımında kullanılan döteryum, bir hidrojen bileşiği olan sudan elde edilir.

Oksijenin Özellikleri

Oksijen, atom numarası 8 olan, renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Dünya atmosferinin yaklaşık %21'ini oluşturur ve canlıların solunum süreçlerinde hayati bir rol oynar. Oksijen, birçok element ve bileşikle reaksiyona girerek oksitler oluşturur.

Su (H2O), hidrojen ve oksijenden oluşan, sıvı halde bulunan, renksiz, kokusuz ve tatsız bir maddedir. Su, dünyadaki yaşam için vazgeçilmezdir ve birçok biyolojik süreçte hayati bir rol oynar. Su, katı halde buz, kaynama noktasından sonra gaz halinde buhar olarak bulunabilir. Su, aynı zamanda meyve ve sebzelerin sıkılmasıyla elde edilen sıvı, bazı kokulu yaprak veya çiçeklerin imbikten çekilmesiyle elde edilen kokulu sıvı, yemeğin sıvı bölümü ve demiri sertleştirmek için kullanılan bir ortam olarak da tanımlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hidrojen Atomu Nedir?

Hidrojen Atomu Nedir?

Popüler İçerikler

Hidrojen Metal mi?

Hidrojen Metal mi?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hidrojen Peroksit Saçı Nasıl Açar?

Hidrojen Peroksit Saçı Nasıl Açar?

Hidrojen Elementi Nelerdir?

Hidrojen Elementi Nelerdir?

Hidrojen Oksijen Oksijen Nerede Kullanılır?

Hidrojen Oksijen Oksijen Nerede Kullanılır?

Hidrojen Molekülünün Özellikleri

Hidrojen Molekülünün Özellikleri

Hidrojen Nasıl Elde Edilir?

Hidrojen Nasıl Elde Edilir?

Güncel

Hidrojen Elektroliz

Hidrojen Elektroliz

Güncel

Hidrojen Peroksit Saçkıran

Hidrojen Peroksit Saçkıran

Hidrojen ve Bor Enerjisi

Hidrojen ve Bor Enerjisi

Hidrojen Enerjisi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hidrojen Enerjisi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hidrojen Atom Numarası Nedir?

Hidrojen Atom Numarası Nedir?

Potasyum İyodür Hidrojen Peroksit

Potasyum İyodür Hidrojen Peroksit

Hidrojen Sembolü Nedir?

Hidrojen Sembolü Nedir?

Canlılarda Hidrojen Dioksit

Canlılarda Hidrojen Dioksit